Marketing van Open Source en de rol van de eindgebruiker

Sinds ruim een half jaar ben ik van de Mac volledig overgestapt op open source software en het bevalt mij prima. Zo goed zelfs, dat ik mij erover verbaas dat niet nog veel meer mensen hetzelfde hebben gedaan. Vandaar dat ik hier maar eens wat onderzoek naar heb gedaan.

 • Uit een enquete die wij onder startende ondernemers hebben gehouden blijkt dat het grootste deel ervan zelfs nog nooit van vrije software of open source heeft gehoord.
 • Uit berichten die ik op internetfora volg of start, blijkt vaak dat bij de mensen die er wel van gehoord hebben, er vaak nog veel onwetendheid en wantrouwen heerst over de mogelijkheden en de gebruiksvriendelijkheid ervan.
 • Toen wij in Arnhem zelf op zoek gingen naar een laptop zonder Windows licentie, bleek deze nergens verkrijgbaar te zijn.

Hieruit blijkt dat de barrieres voor wat betreft de overstap naar open source in ieder geval te maken hebben met:

 • Bekendheid
 • Vertrouwen
 • Beschikbaarheid

Al deze aspecten hebben vooral te maken met de marketing van open source, of eigenlijk, de niet-marketing van open source. De meeste open source projecten hebben niet of nauwelijks budget voor marketing en richten zich volledig op softwareontwikkeling. De bedrijven die dat wel hebben richten zich daarbij vaak op de server- en niet op de desktop markt. Geen wonder dus dat open source bij het grote publiek nog amper bekend is.

De vraag rijst nu wat hieraan kan worden gedaan en wie dat zou moeten doen. Van de open source gemeenschap als geheel kun je niet verwachten dat er enorme budgetten voor marketing beschikbaar komen en daarbij lijkt me dat ook geen gezonde zaak. Als je meer geld moet uitgeven aan marketing dan aan je software ontwikkeling moet je je toch eens goed afvragen waar je mee bezig bent. Een dergelijke strategie past ook helemaal niet bij de ideeen achter de vrije software ontwikkeling.

Toch staat de open source gemeenschap zeker niet machteloos ten opzichte van commerciele bedrijven met de beschikking over enorme marketingbudgetten. De kracht van de marketing van open source zit vooral bij de eindgebruikers en dat zjn er vele malen meer dan het aantal marketiers in dienst bij bedrijven als bijvoorbeeld Microsoft, Apple of Adobe. Het aantal eindgebruikers overstijgt ook vele malen het aantal ontwikkelaars van open source, die op dit moment de grootste bijdrage leveren aan de ontwikkeling van open source.

Het zijn dan ook de eindgebruikers die de verantwoordelijkheid zouden moeten en kunnen nemen voor de marketing van open source.

Een aantal voorbeelden wat eindgebruikers op dit gebied kunnen bijdragen:

Bekendheid:

 • Meld je aan bij social bookmarking sites, zoals Stumble Upon, digg en technorati en bookmark alles wat je aanspreekt met betrekking tot open source of het open source produkt waar je enthousiast over bent. (Zie onderaan dit artikel voor een lijst naar nog meer social bookmarking sites)
 • Neem actief deel aan fora op internet waar open source maar met name ook gesloten source software besproken wordt en neem in je handtekening een verwijzing naar een interessante bron of opensource product op.
 • Begin een weblog en besteed aandacht aan open source software.
 • Meld links naar open source producten of informatie aan bij relevante linkpagina’s
 • Bestel stickers en/of posters en plak ze bijvoorbeel op je laptop, auto of op andere relevante plekken.

Vertrouwen:

 • Bestel of maak en verspreid cd’s met een open source besturingssysteem of software produkten onder geinteresseerden in je familie- of vriendenkring en help zonodig met het installeren.
 • Laat mensen zien welke programma’s je gebruikt en wat de mogelijkheden zijn.

Beschikbaarheid:

Informeer bij computerwinkels naar een computer met een vrij besturingssysteem of zonder besturingssysteem. Mochten ze het niet leveren, ga dan een deur verder. Vraag genereert beschikbaarheid.

Dit is wat ik tot zover heb bedacht over wat de eindgebruiker kan doen om de marketingkracht van open source te vergroten maar ik weet zeker dat er nog veel meer mogelijkheden zijn en nodig iedereen hierbij graag uit tot meer suggesties.

Meer social Bookmarking Sites:

BlinkBits
BlinkList
Blogmarks
Buddymarks
CiteUlike
Connotea
del.icio.us
Earthlink
FeedMarker
Flog this!
feedmelinks
Furl
Give a Link
Gravee
igooi
Lilisto
Linkagogo
Linkroll
Magnolia
Maple.nu
My-Tuts
Netvouz
Newsvine
Onlywire
RawSugar
Reddit
Scuttle
Shadows
Simpy
Spurl
Taggly
tagtooga
TalkDigger
Wink
Yahoo MyWeb

Last modified: Thursday, 24 July 2014, 2:54 PM